Sağlık

Ağız Bakım Rutini Nasıl Olmalı?

Doktorların her zaman diş fırçalamanın ne kadar önemli olduğunu söylediklerini biliyoruz. Peki diş fırçalamak gerçekten söylendiği kadar önemli mi? Diş bakımı için olmazsa olmaz yapılması gereken ilk iş günde en az iki kez olmak üzere dişlerin fırçalanmasıdır. Özellikle besin artıklarının diş etlerine yerleşmesi ve çıkarılmaması durumunda da diş çürümeleri meydana gelmektedir. Diş çürümelerini engellemenin ilk adımı da dişlerin düzenli fırçalanması olarak karşımıza çıkmakta. Özellikle herkesin en çok önem verdiği konulardan birisi de diş macunları olmakta. Fakat sanılanın aksine yapılan araştırmalar doğrultusunda diş bakımında asıl önemli olan unsurun diş fırçası olduğu ortaya koyulmuştur.

Ağız bakım rutini nasıl olmalı sorusunu merak eden kişiler için yapılabilecek ilk öneri de doğru diş fırçası seçimi olarak karşımıza çıkmakta. Diş fırçasının çok sert seçilmemesi de diş etlerinin zarar görmesini engelleyecek bir unsurdur. Ayrıca fırçalarken çok fazla bastırmamak da diş etleri ve diş minelerinin zarar görmesini engellemektedir. Peki ağız bakım rutini nasıl olmalı? Ağız bakım rutini için doğru fırça ve doğru diş macunu seçildikten sonra doğru zamanlarda diş fırçalama işleminin gerçekleştirilmesi gerekecektir. Yemeklerden sonra yapılacak olan diş fırçalama işlemi sayesinde az önce de bahsedilen yemek artıkları konusunda sıkıntı yaşanmayacak ve diş çürüklerinin de önüne geçilebilecektir.

Kimi kişiler her zaman diş fırçalamaya büyük önem gösterdiklerini fakat yine de diş çürüklerine sahip olduğunu söylerler. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de diş ipi kullanımının geri plana bırakılması olarak karşımıza çıkmakta. Diş ipi sayesinde diş fırçası ile çıkarılamayan yemek artıkları daha rahat bir şekilde çıkarılabilecek ve kalıntı oluşturup dişin çürümesini engelleyebilecektir. Bunun için de diş fırçalama işleminin hemen ardından güvenilir bir markaya ait olan diş ipi tercih edilmelidir. Diş ipi kullanımı da ağız bakım rutini içerisinde olması gereken alışkanlıklardan birisidir.

Ağız bakım rutini nasıl olmalı konusunun bir diğer cevabı da ağız suları olarak karşımıza çıkmakta. Ağız bakım sularından sizin için en uygun olanını tercih edebilirsiniz. Bu bakım suları sayesinde hem nefes kokunuzun değişmesi hem de ağızdaki mikroorganizmaların içerdikleri maddeler sayesinde atılması mümkün hale gelecektir. Kaliteli olarak tercih edilecek ağız bakım sularının ağızdaki bakterileri yok ettiği ve diş minelerini güçlendirdiği de yapılan araştırmalar sonrasında ortaya koyulmuştur. Fakat ağız bakım sularının çok sık kullanılması da önerilmemektedir. İçerdiği alkol sayesinde fazla kullanımdan kaynaklı olarak diş minelerine zarar verebileceğini de unutmamak gerekmekte.

Son olarak ağız bakım rutini içerisinde düzenli doktor kontrolü de unutulmaması gereken konulardan birisi. Doktorların önerisiyle 6 ayda bir olmak üzere düzenli doktor kontrolü sağlanmalı ve olası durumlar için erken tedbir alınmalıdır. Bu sayede her zaman sağlıklı dişlere ve diş etlerine sahip olmak da mümkün olacaktır.

Başa dön tuşu