Gündem

AK Parti Sözcüsü: Erken seçim yok ama takvimin geri alınması değerlendiriliyor

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik 2 Ocak’ta yaptığı açıklamada, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) seçim tarihini geri çekmeyi değerlendirdiğini ancak erken seçim çağrısının gündemde olmadığını söyledi.

“Seçim takvimiyle ilgili irademiz zamanında yani 18 Haziran’da kalması yönünde. Ancak 18 Haziran ile ilgili çıkabilecek bazı sıkıntılar var… Yani vatandaşlarımız yurt içinde seyahat halinde olduğu için bir değerlendirme yapılıyor. Ülkemizde de çeşitli şekillerde büyük bir hareketlilik yaşanıyor” dedi.

Çelik, partinin değerlendirmesinin “erken seçim” seçeneği üzerinde olmadığını vurguladı.

Haziran ayında yaz mevsimi geldiğinde vatandaşların Anadolu’nun çeşitli yerlerini gezdiğini hatırlattı.

“Değerlendirme bu kapsamda yapılıyor. Bu değerlendirme takvimi biraz geriye çekmekle ilgili. Üst kurullarımızda alınmış bir karar yoktur. Kesin bir karar olduğunda sizlerle paylaşacağım” dedi.

Erken seçim kararı alınmazsa Türkiye , 18 Haziran 2023’te cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine sahne olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri iki turlu sistemle yapılacak. Cumhurbaşkanlığı seçimleri için ikinci tura ihtiyaç duyulursa 18 Haziran’dan sonra uzayacak.

Eş zamanlı olarak, TBMM’nin 600 üyesini seçmek için milletvekilliği seçimleri yapılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da 60 gün içinde meclisi feshetme ve ülkeyi erken seçime götürme hakkı bulunuyor.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, 6 Nisan’dan önce erken seçim kararı alınmayacağı beklentisini açıkladı.

28 Aralık’ta “Erken seçim kararı için hem Meclis’in hem de Cumhurbaşkanlığı’nın tahkim yetkisi var” dedi ve ekledi: “Erken seçim kararı alınsa bile yasal süre 60 gündür. Buna dayanarak 6 Nisan’a kadar böyle bir kararın alınmasını beklemiyorum.”

Başa dön tuşu