Sağlık

Akciğer kanseri nedir? Nasıl oluşur? Hangi ülkelerde daha çok rastlanır

Dünyanın en tehlikeli kanser çeşidi olan akciğer kanseri nedir? Nasıl oluşur? İstatistiklere göre yılda 2 milyona yakın kişinin ölümüne yol açan bu kanser; ölümden ziyade fazlasıyla yaşam sürecini olumsuz etkiler. Bunun altındaki sebep onu bu kadar ölümcül kılar. Dünya üzerinde sıklaşan bu kanser türü insanlara şu soruyu getiriyor akciğer kanseri nedir? Nasıl oluşur?

Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için ihtiyacımız olan akciğerde hücrelerin dengesiz yayılması sonucunda kötü huylu tümörler yayılarak kansere yol açar. Nefes darlığı, yutkunamama, göğüs ağrısı, iştahsızlık, halsizlik gibi belirtileri vardır. Bu denli hayati olan akciğer kanseri, ilk evrelerde kemoterapi tedavisi ile 20 ay yaşam mücadelesi vermeye yardımcı olur. Yalnız kanserin lenf bezlerine sıçramasıyla daha da ileri bir evreye ulaşması durumunda yaşam koşulları oldukça zorlaşmaya başlar. Son evreye ulaşan bu kanserde yaşam süresi 8 aya kadar düşer. Bunun sebebi ise kanserin diğer organlara da sıçrıyor oluşu.

AKCİĞER KANSERİ NASIL OLUŞUR?

Akciğer kanserinin asıl sebebi sigara kullanımıdır. Akciğer kanseri Vakalarının %85’ ini sigara kullanan bireylerin oluşturduğu görülür. Bunun sebebi ise solunan dumanın direkt akciğerlere ulaşmasıdır. Bu solunan hava zamanla ciğerin işlevini kaybetmesine yol açar. İşlevi kaybolan ciğerde hücreler doğru şekilde yayılamaz. Dengesiz yayılan hücreler kanser hastalığına yol açar. Sigara kullanımının yanında kimyasal maddeleri çok solumak da akciğer kanserine yol açan sebeplerdendir. Daha çok kimyasal maddelerin üretimi yapılan fabrikalarda çalışan bireylerin bu sebebe dikkat etmesi gerekir.

AKCİĞER KANSERİ EN ÇOK HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLÜR?

Akciğer kanseri sigara kullanımı en çok olan ülkelerle doğru orantılıdır. Macaristan, Yunanistan, Karadağ, Belçika, Danimarka, Türkiye akciğer kanserinin sık görüldüğü ülkelerdir. Nüfusla orantılı bakıldığında ABD, Yeni Zelanda, Avusturalya, İrlanda ve Macaristan en yoğun görülen yerlerdir. Tedavisi zor olan bu kanser türünde en iyi araştırmaları yapan ve olumlu sonuç veren ülke Hindistan olmuştur. Avrupa ve Batı ülkeleri tedavi için daha çok Hindistan’ı tercih eder.

 

Başa dön tuşu