Sağlık

Arpacık Nedir?

Gözlerde en sık meydana gelen rahatsızlıklardan biri arpacıktır. Göz kapaklarında yer alan yağ bezlerinin kanal ağızları kirpik diplerine açılır. Kanal ağızlarından birinin mikroplar tarafından tıkanması sonucunda bölgede küçük bir enfeksiyon meydana gelir. Oluşan bu enfeksiyona arpacık denir. Bakteriyel bir enfeksiyondur.

Arpacık, ağrı ve acı verici olabilir. Bununla beraber göz açılıp kapandıkça acı verir. Göz kapağında şişlik oluşur. Göz kapağı normalden daha sıcak olur ve kırmızı bir renk alır. Genel olarak bir hafta gibi kısa bir süre içinde arpacık geçer. Hekim fiziksel muayene gerçekleştirerek arpacık teşhisi koyar.Elbette bu süreçte hijyene dikkat edilmesi, ilaçların düzenli kullanımı büyük önem taşır.

Arpacık Neden Olur?

Gözlerde arpacık oluşmasının birçok nedeni olabilir. Göze bakteri ya da başka organizmaların bulaşması gözde iltihaba ve dolayısıyla arpacığa neden olur. Bunların yanı sıra; uykusuzluk ve yorgunluk dönemlerinde vücut direnci düştüğü için meydana gelen enfeksiyonla arpacık görülür.

Arpacık Tedavisi

Doktor arpacığın durumuna göre antibiyotikli bazı damlalar ya da pomadlar reçete edebilir. Hasta bu sürede hijyene dikkat eder. İlaçlar kullanılarak tedavi gerçekleşir. İlaçların kullanımına rağmen arpacık geçmiyorsa bu gözde sertleşen bir iltihabi duruma işaret eder. Bu durumda arpacık ameliyatı yapılır.

Arpacık Ameliyatı

Yapılan arpacık tedavilerine rağmen gözde iyileşme olmazsa ve iki üç hafta süren bir arpacık sorunu mevcutsa cerrahi müdahaleden söz edilir. Göz kapağına küçük bir kesi yapılır. Bu şekilde gözdeki iltihap tamamen boşaltılır ve temizlenir. Eğer bir kist söz konusu ise tekrar etmeyecek şekilde kist yok edilir. Cerrahi müdahaleyle birikmiş iltihabın boşaltılması sağlanır ve oradaki kist tedavi edilir. Cerrahi müdahale lokal anesteziyle yapılır. Müdahale göz kapağı içinden yapıldığı için her hangi bir dikişe gerek yoktur. Yaklaşık olarak beş ile on dakika arasında süren bir operasyondur. Müdahale sonrasında göz, birkaç saat kapalı kalır. Ameliyattan sonra göz bandajlanır. Ertesi gün göz açılır. Göz kapağında morluk ve şişlikler oluşabilir. Bu belirtiler beş gün içinde geçer. Bir hafta süresince antibiyotikli pomad ya da damla reçete edilir. Daha sonra uzman hekimin belirttiği tarihlerde kontrollere gidilir.

Arpacık Oluştuğunda Nelere Dikkat Edilir?

Arpacık oluştuğunda o bölgeye temas edilmemesi gerekir. Arpacık geçene kadar göze makyaj yapılmamalıdır. Arpacığın olduğu bölgeyi kaşımak, arpacığı sıkmak sakıncalıdır. Gözlere kullanılacak havlu ve benzeri her ürün temiz olmalıdır.

Arpacık Oluşumunun Önlenmesi için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gözlerde arpacık oluşumunun önlenmesi için bazı hususlara dikkat edilmelidir.

Eller yıkanmadan gözlere dokunulmamalıdır.

Havlu gibi kişisel eşyalar kimseyle paylaşılmamalıdır.

Başkasının makyaj ürünleri kullanılmamalıdır.

Göze toz ya da yabancı bir madde kaçması durumunda göz iyice yıkanarak temizlenmelidir.

Bu gibi hususlara dikkat edilirse arpacık gibi göz sorunları önlenmiş olur.

Başa dön tuşu