Gündem

Bu belirtilere dikkat: Kalp Krizinden Önce Vücudunuzun Size Verdiği 8 Uyarı

Kalp hastalığı, dünya çapında hem erkeklerde hem de kadınlarda önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor. Göğüste sıkışma ve üst vücut ağrısı gibi semptomlar daha belirgin olsa da, kalp krizleri kolayca başka bir hastalıkla karıştırılabilecek bir dizi semptom gösterir (mide bulantısı, mide ekşimesi ve yorgunluğu düşünün). Kalp krizi belirtilerini belirlemek ve erken müdahale aramak, yaşam ya da ölüm arasındaki fark olabilir. İşte dikkat edilmesi gereken en yaygın semptomlar.

1. RAHATSIZ EDİCİ BASINÇ

Amerikan Kalp Derneği tarafından listelenen bir kalp krizinin ilk belirtisi “göğsünüzün ortasındaki rahatsız edici basınç, sıkışma, dolgunluk veya ağrıdır”. Bu rahatsızlık, bir seferde birkaç dakikadan fazla süren dalgalar halinde gelebilir.

2. VÜCUDUN DİĞER BÖLGELERİNDEKİ AĞRI

Kalp krizi ağrısı göğüs dışında sırt, omuzlar, kollar, boyun veya çene gibi yerlerde de ortaya çıkabilir. Cleveland Clinic’e göre, kalpte tıkanmış bir arter gibi bir sorun olduğunda, kalbinizdeki sinirleri bir şeylerin ters gittiğine dair bir sinyal vermek üzere tetikleyebilir ve siz acı hissedersiniz. Vagus sinirinin sadece kalbe değil aynı zamanda beyin, göğüs, karın ve boyuna da bağlı olduğu düşünülürse bu ağrı sinyallerini kalp bölgesi dışında vücudun diğer bölgelerinde de hissedebilirsiniz.

3. BAŞ DÖŞMESİ

Pek çok şey başınızı döndürebilir: yeterince su içmemek, öğle yemeğini atlamak veya çok hızlı ayağa kalkmak. Ancak göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile birleşen baş dönmesi veya baş dönmesi, kan hacminde ve kan basıncında düşüş anlamına gelebilir, bu da kalp krizinin yolda olabileceği anlamına gelir.

4. Yorgunluk

Uykusuz geçen bir gecenin veya stresli bir günün ardından kendinizi yorgun hissetmeniz normaldir. Ancak Harvard Health Publishing’in bildirdiğine göre, kadınlar kalp krizi geçirmeden bir ay önce kendilerini yorgun hissedebilirler. Ulusal Kalp, Kan ve Akciğer Enstitüsü’ne göre bu işaret özellikle kadınlarda belirgindir.

5. BULANTI VEYA HAZIMSIZLIK

Stoney Brook Medicine’e göre, mide bulantısı, kusma veya geğirme gibi gastrik semptomlar, kalp ve vücudun diğer bölgelerine yeterince kan gitmediğinde gelişir. Asit reflü veya mide ekşimesi olarak yanlış değerlendirilebilir, bu nedenle, özellikle başka kalp krizi belirtileri yaşıyorsanız, doktorunuza ulaşmanız önemlidir.

6. TERLEME

Menopoza girmediğiniz veya henüz egzersiz yapmadığınız sürece, soğuk ter dökmek veya aşırı terlemek kalp krizine işaret edebilir. Bir kalp krizi sırasında, sinir sisteminiz sizi hayatta kalma moduna sokan ve terlemeye yol açabilecek bir “savaş ya da kaç” tepkisini etkinleştirir.

7. KALP ÇARPINTILARI

Kalp yeterli kan kaynağından yoksun olduğunda, vücutta her türlü şey olabilir. Stoney Brook Medicine’e göre, kalp, kalp çarpıntısı hissine yol açan, besleyici dolu kandan yoksun olduğunda sinirlenmeye başlayabilir. Kalp çarpıntınız olduğunu düşünüyorsanız, hemen doktorunuza başvurduğunuzdan emin olun.

8. NEFES DARLIĞI

Eskiden merdivenleri çıkmak çocuk oyuncağıydı, ancak son zamanlarda tırmanmayı gittikçe zorlaştırıyorsanız hemen tıbbi yardım alın. Bu, şu anda kalp krizi geçireceğiniz anlamına gelmese de, kalbinizin tehlikede olduğunun bir işareti olabilir. AHA’ya göre, nefes darlığı herhangi bir göğüs ağrısı ile birlikte veya tek başına gelebilir.

Başa dön tuşu