Sağlık

D vitamini eksikliği neden olur? D vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir?

Vücudumuzun temel vitaminlerinden olan D vitaminin eksikliği birçok hastalığı da beraberinde getirir. Genel olarak yetersiz güneş ışığından kaynaklanır. Farklı nedenleri de bulunmaktadır. Peki, D vitamini eksiliği neden olur? D vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir. Detaylar haberimizin devamında…

Sağlıklı bir yaşam için vitaminlerin yeterli bir seviyede olması gerekir. Birçok vitamin bulunmaktadır. Bazı vitaminler dışardan alınır. Bunlardan biri de D vitaminidir. Eksikliğinde yaşanan hastalıklar ise günlük hayatı ve genel olarak hayatta kalma fonksiyonlarını zorlaştırır.

D vitamini eksikliği neden olur?

Yetersiz güneş ışığına maruz kalma, D vitamini içeren gıdaların yetersiz alımı, Crohn hastalığı ve Çölyak hastalığı gibi emilim bozukluğuyla ilgili sendromlar yer almaktadır.

D vitamini eksikliğinde görülen hastalıklar nelerdir?

vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.

D vitaminin bulunduğu yiyecekler;

  1. Somon, sardalya, ringa, kılıç, ton, uskumru gibi yağlı balıklar.
  2. Sığır karaciğeri.
  3. Yumurta sarısı
  4. Karides.
  5. Tavuk.
  6. Kırmızı et.
  7. Doğada güneş gören mantarlar.
Başa dön tuşu