Gündem

Google Chrome kullananlar dikkat! Yakında yeni özelliğini devreye alıyor

Google, web tarayıcısının güvenliğini artırmak için yeni bir özellik geliştiriyor. Google Chrome, bir süredir internette gezinirken güvenli bağlantılara öncelik veriyor. Chrome’un varsayılan olarak HTTPS protokolü üzerinden tüm sayfaları yükleme yeteneği ilk olarak sürüm 90 ile sunuldu. Başvurulan web sitesi güvenli protokolü desteklemediğinde tarayıcı HTTP’ye geçer.

Daha sonra Google , Chrome 94 ile yeni bir “Yalnızca HTTPS” seçeneği ekleyerek sistemini geliştirdi. Genellikle çoğu web tarayıcısında bulunan ikincisi, tarayıcıda hangi web sayfalarının görüntüleneceğini kısıtlayarak interneti ziyaret ederken güvenliği artırmak için tasarlandı. HTTPS protokolüne uyanlara. Sonuç olarak, bir web sitesi güvenli gezinmeyi desteklemediğinde , web tarayıcısı artık otomatik olarak HTTP’ye geçmez. Kullanıcının güvenli olmayan bir Web sayfası yüklemek üzere olduğunu belirten bir uyarı sayfası görünür. Kullanıcıyı olduğu yerde durdurmak.

Yeni bir güvenlik işlevi yakında Google Chrome tarayıcısında kullanıma sunulacak

9to5Google tarafından Chromium Gerrit (geliştiricilerin tarayıcı kodunu incelemeleri için ortak bir platform) deposunda keşfedilen bir koda göre Google, yalnızca HTTPS modülünü tüm dosya indirmelerini içerecek şekilde genişletmeye hazırlanıyor . Chrome, indirilen bir dosyanın güvenli olmayan HTTP protokolünü kullandığını fark ettiğinde, onu hemen engeller. Bu nedenle, bu yeni seçenek, bir dizi yeni vakayı etkilediği için tarayıcının şu anda sağladığının ötesine geçiyor. Güvenli olmayan, güvenli olmayan yeniden yönlendirme kullanan veya nihai URL’si HTTPS olmayan bir web sayfasından yapılan indirmeler tarayıcı tarafından engellenir.

İstenen dosyanın indirilmesini tamamlamak için Chrome’dan bu bloğu kaldırmasını istemek her zaman mümkün olacaktır. Böylece isteğe bağlı bir önlem olarak kalacaktır. Şu anda geliştirme aşamasında olan bu yeni güvenlik özelliğinin deneysel sürümü, başlangıçta yalnızca Chrome’da mevcut olmalıdır. Başlangıçta yalnızca chrome:/flags sayfasından #block güvenli olmayan indirme bayrağını etkinleştirdikten sonra çalışacaktır. Tüm deneysel özellikleri listeler. Ayrıca, Chrome 111’in Mart 2023 sürümünden önce erişilebilir olmamalıdır.

Başa dön tuşu