Sağlık

Grip hastalığı nedir? Kimlerde görülür

Bulaşıcı hastalıklar kategorisinde yer alan ve hava yolu ile bulaşan bir hastalık olan gribin özellikle mevsim geçişlerinde çok daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Genel olarak ufak belirtiler ile başlayan grip hastalığı, sonraki evrelerde çok daha fazla olumsuzluklar ile karşılanabilecektir. Bunlardan kurtulabilmek adına da kimi zaman aşı gibi durumlar önerilmektedir. Aşının genellikle gribe yakalanmadan önce yapıldığı bilinmektedir. Birkaç aylık süreçte sizi girbe karşı koruyabilecek olan bu aşılar kimi eczaneler tarafından sağlanabilmektedir.

Grip hastalığının kendi içerisinden birden fazla belirtisi olabilmektedir. Bu belirtiler içerisinde; soğuk terleme ve titreme, yüksek ateş, eklem ağrıları, baş ağrısı, bulantı, kusma, yorgunluk ve bitkinlik yer alabilmektedir. Öncelikle hastalığın grip olup olmadığı konusunda doktora başvurmak daha iyi sonuçlar alınabilmesi açısından önemli olacaktır. Sonrasında doktorun yazmış olduğu ilaçlar ile hastanın kendini birkaç güne toplaması mümkündür.

Bunun yanı sıra evdeki imkanlar doğrultusunda da hastalığı atlatmak olasıdır. Öncelikle hastanın kendisini sıcak tutması gerekecektir. Bunun yanı sıra kimi çaylar ile birlikte de tedavi sağlanabilir. Özellikle öksürük gibi durumlarda boğazın çok daha kolay bir şekilde iyileşme göstermesi açısından bal ve zencefil önerilmektedir. Bunun yanı sıra dinlenmenin de tüm hastalıklarda olduğu gibi gripte de işe yaradığı görülmektedir. Bulaşıcı hastalıklar içerisinde yer alan gribin, aynı havayı soluyan kişilere de geçebileceği unutulmamalıdır. Bundan dolayı hasta ile mümkün olduğu kadar aynı havayı solumamak gerekir.

Grip tanısının koyulmadan önce tehlikeli olabileceği kimi durumlar da vardır. Özellikle 65 yaş ve üzeri kişiler ile birlikte hamile kadınların grip döneminde doktora başvurmaları gerekmektedir. Hamilelerin alabilecekleri ilaçların da doktor tarafından yazılması gerekecektir. İstirahat ve ilaçlar ile birlikte gripten kısa zamanlı kurtulmak da mümkün olacaktır.

Başa dön tuşu