Gündem

Gürültü Yapan Komşular Dikkat: Uyarıları Dinlemezseniz Evinizden Olabilirsiniz

Komşular arasında gerçekleşen ve  can sıkan en büyük problemlerden biri de  gürültü problemi olarak öne çıkıyor. Gürültü yapan komşudan muzdarip binlerce kişi evinde huzurlu dakikalar geçiremiyor. Durum böyle olunca zaman zaman komşular arasında baz tatsız olaylar gerçekleşebiliyor. Peki gürültücü komşuya karşı nasıl önlemler alınmalı, bu konu hakkında yasal haklar nelerdir ve nerelere başvurulması gerekir? Bu sorunun yanıtı haberimizde.

Özellikle çocuklu olan aileler komşularının devamlı olarak kendilerini baskı altında hissettirdiklerini ifade ederken,  polis ekiplerine komşularının gürültü yaptıklarına dair gelen şikayetler ise gün geçtikçe artıyor. Peki, gürültü yapan komşumu nereye şikayet edebilirim? Apartman da saat kaça kadar gürültü yapabilir? Bu ve buna benzer sorularda internette araştırılıyor. Peki bu konuda gürültü yapan komşuyu şikayet etmek isteyen kişi ya da gürültü yapan komşunun yasal hakları neler?  Bu konuda neler yapılabilir? İşte siz değerli okurlarımız için hazırlamış olduğumuz haberimiz.

Apartman dairelerinde  yaşam her geçen zorlaşırken artarken, komşular arasında da gürültü şikayetleri bununla paralel olarak her geçen gün artıyor. Bazen komşular arasında yaşanan problemlerin dozu artarken konu hakkında taraflar ise insanlar yasal haklarını araştırmaya devam ediyor.  Çocuğu olan aileler diğer komşuları tarafından sürekli olarak baskılanmış hissettiklerini belirterek kendi evlerinde tedirginlikle yaşadıklarını dile getirerek şikayetçi olmak isterken,  aynı binada oturan diğer apartman sakinleri  ise sabahın erken ve gecenin ilerleyen saatlerinde çocukların yapmış olduğu ses nedeniyle rahatsız olduklarını dile getiriyorlar.  Peki, gürültü yapan komşu nasıl uyarılmalıdır? Merak edilen sorunun cevabı haberimizde.

 Gürültü Yapan Komşu Nasıl Uyarılmalıdır? 

Komşuluk hukuku kapsamınca öncelikle komşuların kendi aralarında uzlaşmaya çalışmaları  yönünde olmalı. Atılacak ilk adımları gürültü yapan kişi  eğer oturduğu yerde kiracı olarak kalıyor ise durumdan ev sahibini haberdar etmeleri, apartman veya site yöneticisine durumu anlatarak başvurmaları gerektiği, yönetim planındaki konu hakkında hangi yaptırımlar varsa eğer uygulamaya alınması olarak sıralandı.

Zabıtaya Komşu Şikayet

Eğer yukarıda söylenenleri uyguladıysanız ve bu söylediklerimiz işe yaramadıysa eğer ikinci çare olarak komşunuzu zabıtaya şikayet etme hakkınız vardır, bu durumda bütün uyarılara yanıt alamadıysanız ve çareyi zabıtaya başvurarak aradığınızda muhtemelen komşunuz para cezası ile karşı karşıya kalabilir.Yapacağınız şikâyete göre ise  gürültü yapan komşuya Kabahatler Kanunu’nun 36. maddesi gereğince 190 lira, Çevre Kanunu uyarınca ise 1461 Türk Lira para cezası uygulanabilir.

 Uyarıları Dinlemeyen Gürültü Yapan Komşu Evinden Olabilir! 

Komşunun gürültü yapmayı sürdürmesi durumunda KMK’nın “kat mülkiyetinin devri mecburiyeti” başlıklı 25. maddesine göre şikâyet edile komşu, diğerler apartman sakinlerini rahatsız ediyor, ve haklarını ihlal ediyor ise ve bu yaptığı davranışlar da “çekilmez bir durumda” ise diğer malikin şikâyetçi olan kat malikleri, o malikin mülkiyet haklarının kendilerine devir edilmesini hâkimden isteme haklarına sahiptir.

Başa dön tuşu