Gündem

Kremlin: Rusya Devlet Başkanı Putin, Erdoğan ile görüşecek

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Çarşamba günü Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeyi planladığını söyledi.

İki lider, Rusya’nın geçen Şubat ayında Ukrayna’yı işgalini başlatmasından bu yana birkaç telefon görüşmesi yaptı. Türkiye, 2022’de Ukrayna limanlarından tahıl ihracatına izin veren bir anlaşma yapmak için Birleşmiş Milletler ile birlikte arabuluculuk yaptı.

Türkiye, BM, Rusya ve Ukrayna, Şubat ayında Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Ukrayna’nın Karadeniz’deki üç limanından tahıl ihracatının yeniden başlatılması için 22 Temmuz’da İstanbul’da bir anlaşma imzaladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin Rusya ve Ukrayna ile devam eden savaşı sona erdirmek için görüşmelerini sürdürdüğünü söyledi . Türkiye, savaşan ülkeler arasında esir takasını mümkün kıldı ve Ukrayna ile Rusya arasında kalıcı ateşkes sağlamak için çalışan en aktif ülkelerden biri. Her iki savaşan tarafla iletişim kanallarını açık tutarak arabulucu rolünü üstlenmesi, Ukrayna krizinde çözüm ve barışa yönelik diplomatik çabalarda bir umut ışığı sağlıyor. Hem Rusya hem de Ukrayna ile dostane ilişkilere sahip benzersiz konumuyla Türkiye, savaşı sona erdirme çabasıyla geniş çapta övgü topladı.

Çatışmanın başlangıcından bu yana Ankara, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine verdiği desteğin altını çizerek iki taraf arasında arabuluculuk yapmayı ve barış görüşmelerine ev sahipliği yapmayı teklif etti. Ankara, Moskova’yı tecrit etmeye yönelik uluslararası yaptırımlara karşı çıkarken, bazı Rus gemilerinin boğazlardan geçmesini engellemek için de boğazlarını kapattı.

Başa dön tuşu