Gündem

Tesla 2022’de ne kadar araç sattı belli oldu

Tesla  , geçen yıl 1,3 milyon araç rekoru kırdı, ancak bu sayı, CEO Elon Musk’ın şirketin satışlarını neredeyse her yıl yüzde 50 artırma taahhüdünün gerisinde kaldı.

2022 rakamı, 2021’de teslim edilen 936.000 araçla önceki rekoru aştı, ancak şirketin yüzde 50’lik büyüme hedefine ulaşmak için gereken 1,4 milyonun gerisinde kaldı.

Satışlar yıldan yıla yüzde 40 artarken, üretim yüzde 47 artarak 1.37 milyona ulaştı.

Açık, şirketin en çok satan modelleri olan Model Y ve 3’te ABD’de nadir görülen 7.500 $’lık indirimleri içeren büyük bir yıl sonu satış artışına rağmen geldi.

Merkezi Austin, Teksas’ta bulunan Tesla Inc., Şangay fabrikasında üretime ara veren Çin’de artan yeni koronavirüs vakalarıyla da uğraşmak zorunda kaldı.

Ekstra ABD baskısı ile Tesla, dördüncü çeyrekte dünya çapında 405.000’den fazla araç teslim etti.

Ancak bu, Wall Street projeksiyonlarını kaçırdı. Veri sağlayıcı FactSet’in anket yaptığı analistler, Ekim’den Aralık’a kadar 427.000 teslimat ve tüm yıl için 1,33 milyon teslimat bekliyorlardı.

Elektrikli araç ve güneş paneli şirketi 2 Ocak’ta yaptığı açıklamada, “Yıl boyunca COVID ve tedarik zinciriyle ilgili önemli zorlukların ışığında harika bir 2022’ye ulaşmamıza yardımcı olan tüm müşterilerimize, çalışanlarımıza, tedarikçilerimize, hissedarlarımıza ve destekçilerimize teşekkür ederiz.” dedi. .

Tesla, geçen yıl herhangi bir yeni model piyasaya sürmedi ve sürekli olarak yeni elektrikli araçlar sunan Lucid ve Rivian gibi eski otomobil üreticileri ve yeni kurulan şirketlerle artan rekabetle karşı karşıya.

Ancak Musk, bu yıl uzun zamandır beklenen Cybertruck elektrikli kamyoneti üretmeye başlama sözü verdi. Şirket ayrıca elektrikli yarı ürünlerini de teslim etmeye başladı.

Yılın son iki haftasında sunulan indirimler, Federal Rezerv’in enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırmasıyla Tesla ürünlerine olan talebin yumuşayıp yumuşamadığına dair soruları gündeme getirdi.

Bu, Musk’ın Twitter’ı 44 milyar dolara satın almasından sonraki davranışıyla birleştiğinde, Forbes’a göre Tesla hisselerinin geçen yıl %65’ten fazla düşmesine yardımcı oldu ve Musk’ı dünyanın en zengin insanı sıralamasında en üst sıralardan çıkardı.

Şirketin hisse senedi düşüşü, şimdiye kadarki en kötü yıl olan S&P 500’deki %19,4’lük düşüşün üç katından fazla oldu.

Musk, 30 Aralık’ta Twitter’da şirketin uzun vadeli temellerinin güçlü olduğunu ancak “kısa vadeli piyasa çılgınlığının” öngörülemez olduğunu yazdı.

Bazı yatırımcılar, Twitter’ın Musk’ı araba şirketinden uzaklaştırdığından endişe ediyor. Musk geçen ay, görevde onun yerini almaya istekli birini bulana kadar Twitter’ın CEO’su olarak kalmayı planladığını söyledi.

Başa dön tuşu